Mekkora mérteű állományokat ellenőrizhetek?

A jelenleg megengedett legnagyobb méret: 10240 KByte.

Milyen elektronikus aláírásokat ellenőrizhetek ezen a portálon?

A portál megkapta a MELASZ Ready minősítést, így minden MELASZ Ready ajánlás szerint kiállított elektronikus aláírás ellenőrzése lehetséges.

Milyen típusú állományokat ellenőrizhetek ezen az oldalon?

A jelenleg támogatott formátum:
- Az XML kiterjesztéssel rendelkező aláírás dokumentumok, ahol csak a beágyazott állományok ellenőrzésére van lehetőség

Milyen hitelesítés szolgáltatókat fogad el a portál?

A portál a Microsoft Root Certificate Program-nak megfelelő gyökér tanúsítványokat fogadja el, így a magyar hitelesítésszolgáltatók többségét is.

A teljes tanúsítványlánc visszavonási állapotát ellenőrzi a portál?

Nem, csak a tanúsítványlánc végfelhasználói tanúsítványainak a visszavonási állapotát ellenőrizzük. A CA tanúsítványok visszavonási állapotának frissítése sok esetben sajnos csak havonta történik meg.

Mit jelent az, hogy az elektronikus aláírás állapota még nem eldönthető?

A biztonságos ellenőrzéshez szükséges, hogy a tanúsítvány következő visszavonási információját megvárjuk, és az alapján hitelesítsük a tanúsítványt. Ekkor meg kell várni, hogy a hitelesítésszolgáltató kiadja a következő visszavonási listáját.

Mi az a MELASZ?

Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség.

Mi az az időbélyeg?

Egy olyan hitelesítési eljárás, ahol egy független időbélyegszolgáltató garanciát vállal az elektronikus aláírás elkészítésének az idejére.

Mi az az aláírói gráf?

Egy XAdES típusú elektronikus aláírás formátumon belül több elektronikus aláírás, és több aláírt adat is lehet. Ezek kapcsolatát mutatja be a gráf.

Érvénytelen az aláírásom. Mi lehet az oka?

Ez több okra is visszavezethető. Akár az adott állomány megváltoztatása, akár egy ismeretlen gyökér szolgáltató által kiadott végfelhasználói tanúsítvánnyal is történhetett az elektronikus aláírás. Az eredménytelenség okáról részleteket is olvashat a szakembereknek link alatt.

Mi az a Melasz Ready?

A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség egy ajánlást tett közzé. Minden olyan elektonikus aláírás készítő és ellenőrző alkalmazás, amelyik teljesíti a kritériumokat azok egy MELASZ Ready pecsétet kapnak.

Mi az a XAdES?

XML Advanced Electronic Signature, egy nemzetközi elektronikus aláírás formátum szabvány.

Más által kiállított elektronikus számlákat is tudom ellenőrizni?

Amennyiben az XAdES formátumban és MELASZ Ready ajánlás szerint készült.

Mi az a tanúsítvány visszavonási lista (CRL)?

A hitelesítés szolgáltatók az általuk kibocsátott tanúsítványokat az ügyfél kérésére visszavonják, ha azok komprommitálódnak. A visszavont tanúsítványok listáját rendszeresen nyilvánosságra hozzák. Ahhoz, hogy egy elektronikus aláírásról eldönthessük, hogy érvényes-e, meg kell állapítanunk, hogy az aláírás pillanatában vissza volt-e vonva az aláírói tanúsítvány. Ezt a kivárási idő letelte után tehetjük meg, a következő visszavonási lista segítségével.

Az ellenőrizendő állományom nagyobb, mint a méretkorlát. Mit tehetek?

Sajnos csak a megadott méretkorláton belüli dokumentumok ellenőrzését végzi el az ellenőrző portál. Javasoljuk, hogy valamilyen asztali alkalmazással ellenőrizze a dokumentum érvényességét.